Doorstroomcoach blijft betrokken
“Rond december, januari hebben wij contact met alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio”, vertelt doorstroomcoach Hanke van der Woude van ROC Ter Aa. “Bij De Hilt starten we rond de herfstvakantie al en ga ik in gesprek met alle leerlingen en hun ouders over hun overstap naar het mbo.”
Zo heeft Hanke goed in beeld wie extra ondersteuning kan gebruiken en hoe die eruit moet zien, om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. “Ik kan de leerlingen in de eerste periode blijven begeleiden en dan is het belangrijk dat we al een band opbouwen. Blijkt dat langduriger ondersteuning nodig is, dan regelen we dat na een paar maanden via onze zorgondersteuning.”
De overstap gaat beter als leerlingen het roc al kennen, dus zijn Hanke en collega’s bezig om dat meelopen zoals Guus al doet, breder te organiseren voor meer jongeren. En, hoe doen de leerlingen van De Hilt het in het mbo? “Natuurlijk zit er wel eens een student bij die na een tijd toch een andere studiekeuze maakt, maar de meeste zitten meteen goed”, reageert Hanke. “Dat De Hilt zoveel werk maakt van LOB draagt daar zeker aan bij.
Intergrip
De Hilt doet mee in de projectgroep van het samenwerkingsverband passend onderwijs om Intergrip verder te ontwikkelen. In dit systeem worden leerlingen in een kwetsbare positie opgenomen die uitstromen uit het vso of praktijkonderwijs. Het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) volgt hoe het met ze gaat en kan tijdig ingrijpen bij (voortijdige) uitval in het mbo.
Met een financiële bijdrage vanuit het Europees Sociaal Fonds – aangevraagd door gemeente Helmond – investeert De Hilt in (externe) branchegerichte cursussen en extra begeleiding bij praktijklessen.